Browar

Browar Miejski przy ul. Piwowarskiej 2 stanowi ważny element kontynuacji bogatych tradycji piwowarskich naszego miasta. Sięgają one początków XVI wieku, kiedy to książę cieszyński Kazimierz II ofiarował bielszczanom browar i nadał im przywilej warzenia oraz wyszynku piwa. Po zaprzestaniu produkcji w 1996 roku browaru przy ul. Browarnej, warzelnia Browaru Miejskiego jest obecnie jedynym miejscem w Bielsku-Białej, gdzie produkowane jest piwo. Zlokalizowana jest ona na Starówce w odrestaurowanej, zabytkowej kamienicy przy ulicy o dużych tradycjach piwowarskich. W odległości zaledwie 30 metrów funkcjonował  browar miejski, który warzył tam piwo w latach 1805-1870. Elementy historii bielskiego browarnictwa zawarte są w wystroju lokalu i są częścią jego wizerunku. Browar Miejski to miejsce, które łączy w sobie cechy zakładu piwowarskiego z lokalem gastronomicznym. 

Klienci mogą tutaj nie tylko zobaczyć cały proces produkcji piwa Bielitzer, począwszy od warzenia słodu w bardzo efektownej, pokrytej miedzią kadzi warzelnej, aż po fermentację i leżakowanie, ale również delektować się smakiem świeżego piwa, podawanego do serwowanych tutaj przez kucharza regionalnych potraw. 

Piwo po wyprodukowaniu przechowywane jest w znajdujących się pod budynkiem średniowiecznych piwnicach w temperaturze 2C i podawane jest zawsze świeże, bezpośrednio z tanków, bez pasteryzacji i filtracji. Gama warzonych tutaj piw kształtowana jest zarówno przez tradycję jak i rzemiosło tutejszych piwowarów. Aby zadowolić gusta wszystkich klientów warzymy różne gatunki piw dolnej i górnej fermentacji takich jak: piwa jasne pils i ale, ciemne, pszeniczne, koźlaki i inne warzone okresowo w zależności od zapotrzebowania.

Dostępny w Browarze Miejskim  szeroki wybór dań począwszy od zakąsek , poprzez dania główne , na deserach skończywszy, stanowi doskonałe uzupełnienie smaku naturalnie warzonego piwa. 

Wskrzeszając bielską tradycję piwowarską i zapewniając niepowtarzalną atmosferę zapraszamy do Browaru Miejskiego.

Wczytywanie...